Trajna epilacija u salonu ili kod kuće – šta je bolje?

Trajna epilacija je bez sumnje jedan od najtraženijih tretmana u salonima za negu lepote. Svako od nas sanja o trajnoj slobodi od neželjenih dlačica.


Dok tražimo rešenje, postavlja se pitanje – da li da se prepustimo stručnjacima u luksuznom salonu ili ćemo pronaći mir u udobnosti svog doma?



Žena sa podignutom rukom iznad glave.

 

U ovom tekstu za vas smo istražili oba pristupa, njihove prednosti i mane, kako biste mogli doneti najbolju odluku za svoje potrebe.

 

Šta je i kako se radi laserska epilacija?


Iskustva pokazuju da je ovo jedan od najtraženijih tretmana, naročito pred početak letnje sezone, i to s razlogom. Laserska epilacija nam nudi iznenađujuće napredno rešenje za besprekornu kožu. Zamislite laserski zrak koji vam nežno miluje kožu, pronalazeći svaku neželjenu dlačicu, pretvarajući je u prošlost. To je suština laserske epilacije.


Ova moderna tehnologija koristi fokusiranu svetlosnu energiju kako bi selektivno zagrejala i uništila folikule dlake.


Sam laser podrazumeva tačno usmerenu svetlosnu energiju koja prepoznaje svoju metu. U ovom slučaju meta je melanin, pigment koji se nalazi u korenu dlake. Zbog toga je neophodno da pre tretmana laserom postoji koren dlake. Laserska energija se pretvara u termičku i taj toplotni snop deluje na folikul dlake kao i na proteinski omotač koji ima DNK dlake.


Samim tim što je meta samo melanin, laser ne deluje ni na jednu drugu strukturu. Zbog toga je potpuno bezbedan za zdravlje pacijenta.


Dovoljna je jedna procedura da se u anagenoj fazi uništi najveći broj neželjenih dlačica. Anagena faza je aktivna faza rasta dlačica u kojoj je folikul dlake ispunjen melaninom koji absorbuje lasersku svetlost.


Folikuli koji su bili „uspavani“, aktiviraju se posle 5 do 8 nedelja, kada je poželjno ponoviti tretman laserom.

 

Žena na trajnoj epilaciji laserom u salonu.

 

Laserska epilacija – broj tretmana


Dlačice prolaze kroz različite faze rasta pre nego što ponovo uđu u anagenu fazu kada su najosetljivije i kada ih je moguće uništiti. Zato je potrebna serija tretmana laserom kako bi se postigao trajni učinak.


Koliko tretmana epilacije je potrebno varira u zavisnosti od područja tretiranja, tipa kože, boje i debljine dlake i od drugih individualnih činilaca.


Potrebno je uraditi 2 do 3 tretmana kako bi ste bili zadovoljni i oslobođeni. To se najpre odnosi na regije sa debljom i tamnijom dlakom (pazuh, prepone) gde je mali broj tretmana, ponekad čak i samo dva, dovoljno da se postigne cilj.


Potpuni efekat se postiže posle 4 do 6 tretmana i to uglavnom važi za regije gde su dlačice tanje i svetlije (nausnice, lice).


Važno je naglasiti da 10% dlačica ostaje otporno na laserski zrak, ali svakako će biti tanje i rasti sporije. Na nogama to znači da ostaje 10 do 15 dlaka koje se lako otklanjaju brijanjem ili kremom.


Za pacijente koji imaju problem sa uraslim dlakama, laser je najbolje rešenje. Već posle prvog tretmana urastanje dlaka se smanjuje za 50%, dok posle dva ili više prestaje rast dlake, sprečava se hiperpigmentacija i fleke nastale kao posledica uraslih dlaka.


Kontraindikacije:

 

  • Ukoliko imate neko kožno oboljenje koje je u fazi pogoršanja
  • Proširene vene
  • Dijabetes
  • Bolesti srca
  • Onkološka oboljenja kože
  • Trudnoća
  • Zapaljenski procesi
  • Akutne infektivne bolesti
  • Osunčana koža manje od 2 nedelje pre tretmana

 

Ženske noge posle laserske epilacije.

 

Laserska epilacija – koliko traje tretman?


Kada tretman laserskom epilacijom radite u salonu on obično uljučuje nekoliko koraka.


Prvi korak:

 

  • Konsultacije sa stručnjakom tokom koje će stručnjak proceniti vaš tip kože i dlake, te odlučiti da li ste kandidat za lasersku epilaciju. Zato na pregled morate doći sa dužinom dlačica od 2-3mm kako bi se ustanovilo koju jačinu laserske energije treba primeniti.

 

Drugi korak:

 

  • Priprema kože – Pre svake sesije koža se mora pripremiti za tretman. To uključuje čišćenje regije koja se tretira, brijanje postojećih dlačica i zaštita mladeža.
  • Sesija laserom – Tokom same sesije laserski zrak je ciljano usmeren prema odabranom području uz adekvatno hlađenje regije.
  • Ponovljene sesije – Za postizanje najboljih rezultata potrebno je uraditi nekoliko tretmana u odgovarajućim vremenskim razmacima da bi se tretirale dlačice iz različitih faza rasta.

 

Treći korak:

 

  • Održavanje tretirane kože – Nakon završenih tretmana dobro je jednom godišnje ili na dve godine obnoviti laserski tretman kako bi se očuvali postignuti rezultati i uništile dlačice koje su u određenoj fazi bile uspavane.

 

Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji gde lasersku energiju plasiramo u modul kretanja, cele noge su gotove za pola sata, 45 minuta.

 

Laserska epilacija – pre i posle


Pre laserske epilacije treba poštovati određena pravila:

 

  • Najmanje 4 nedelje pre tretmana ne epilirati dlačice
  • Najmanje 7 dana pre tretmana ne brijati i ne uklanjati kremom dlačice
  • Najmanje 3 nedelje pre tretmana ne koristiti kreme za potamnjivanje kože
  • Najmanje 3 nedelje pre tretmana ne sunčati se


Posle laserske epilacije:

 

  • Ne koristiti bazen, saunu, vrele kupke 3 dana posle epilacije
  • Ograničiti korišćenje kozmetike i ne izlaziti iz kuće bez SPF najmanje 30
  • Po preporuci stručnjaka koristiti kreme za negu
  • 3 nedelje posle epilacije nije preporučljivo sunčanje
  • Ne depilirati se voskom ni električnim epilatorom

 

Žena na tretmanu laserske epilacije nogu.

 

 

Fotoepilacija ili laserska epilacija u salonu?

 

Ono što pravi razliku između fotoepilacije i laserske epilacije je u vrsti svetlosti koja se emituje.


Fotoepilacija spada u grupu tretmana IPL (Intensive Pulsed Light) i koristi širokopojasni izvor pulsirajuće svetlosti, dok laser šalje koherentnu monohromatsku svetlost. To znači da se IPL rasipa na okolno tkivo dok je laserski zrak direktno usmeren, fokusiran na melanin, velike je snage i ne rasipa se.


IPL će samo uspavati i trenutno usporiti rast dlačica. Za trajno uklanjanje i rešavanje problema maljavosti ili uraslih dlaka rešenje je medicinski laser.

 

Laserska epilacija predstavlja zlatni standard jer je efikasnost ciljanog, koherentnog zraka veća, rezultati dugotrajniji, a i ekonomski je najisplativije. Za razliku od IPL sprava, laserska je efikasnija i komfornija, nije bolna, kod osetljivih može da bude neprijatna, ali nikako bolna.


Medicinski laseri su potpuno bezbedni za pacijenta jer deluju ciljano na melanin i ne oštećuju nijednu drugu strukturu. Ne deluju ni na limfne, niti na znojne žlezde, već isključivo na folikul dlake.


Medicinski laseri koji su najpoznatiji i pokazali su se najefikasnijim dolaze iz porodice Alma Soprano sa dvostrukim hlađenjem. To su jedini uređaji koji deluju i na osunčanu kožu bez straha od posledica pojave fleka.


Pre nego što se odlučite za tretman, veoma je važno da se dobro raspitate koji laser koristi ordinacija, koliko je laser star, da li je redovno servisiran i koliko je stručna osoba koja vas tretira. Ukoliko nestručno lice radi tretman može da dođe do pojave opekotina koje ostaju dugotrajne, hiperpigmentacije ili čak hipopigmentacije koje se posle toga leče, a takođe može da uzrokuje promene na mladežima.

 

Aparat za lasersku epilaciju kod kuće.

 

Epilacija IPL aparatom – iskustva


Aparat za lasersku epilaciju za kućnu upotrebu postaje sve popularniji jer nam omogućava da u udobnosti sopstvenog doma tretiramo neželjene dlačice.


Međutim, kućni uređaji nisu u nivou profesionalnih koje koriste licencirani stručnjaci u ordinacijama i salonima. Oni su manje moćni, sporiji i imaju nižu energiju i intenzitet svetlosti kako bi bili bezbedniji u situacijama neprofesionalnog rukovanja. To smanjuje rizik od oštećenja kože, ali povećava potrebu za ponavljanjem tretmana.


Trajna epilacija kod kuće zahteva strpljenje jer će za dugotrajne rezultate biti potrebna serija sesija koje traju znatno duže nego trajna epilacija odrađena u salonu.

 

Koliko traje trajna epilacija?


Kada je u pitanju medicinski laser, do savršeno glatke kože možete doći za samo nekoliko meseci, u zavisnosti od tipa kože, područja tretiranja i individualnih karakteristika. Svaki tretman vas pomera korak bliže trajnom stanju bez neželjenih dlačica donoseći vam osećaj samopouzdanja i slobode.


Fotoepilacijom IPL-om putovanje do glatke kože može biti od nekoliko meseci do godinu dana. Uspavanost dlačica traje dosta dugo i ukoliko se redovno održava, pa se s vremena na vreme ponovi tretman, koža bez dlačica će vam dati radost i slobodu.

 

Koliko košta trajna epilacija?


Trajna epilacija je veoma cenjena u svetu kozmetologije. Ona se tretira kao dugoročna investicija u kožu bez dlačica i osećaj samopouzdanja. Cene variraju u zavisnosti od područja tretiranja ili ordinacije i salona za koji se odlučite.


Kada je u pitanju laserska epilacija, cena se kreće od 1000, 2000 i više dinara po regiji ili oko 20000 dinara za celo telo, što je isplativija investicija za budućnost.


Kada sagledamo sve opcije trajne epilacije, nameće se odluka za tretman koji je najučinkovitiji i najbolji za nas.


Laserska epilacija u salonu nudi preciznost, profesionalnost, efikasnost i komfor, ali može biti skuplja opcija u datom trenutku. S druge strane, kućna epilacija donosi praktičnost i privatnost, ali zahteva više vremena i strpljenja kako bi se postigli približni rezultati.



Za sve informacije o laserskoj epilaciji obratite se ljubaznom osoblju Plaza Beauty Centra ili zakažite besplatnu konsultaciju kako bismo zajedno odabrali opciju koja će vam najviše odgovarati dati nabolje rezultate.


Najnovije vesti
Postavite nam pitanje Odgovaramo u roku od 24h
* * *
Rekli su o našem
centru

Uz pomoc Vašeg kolektiva lepota zaista nije prolazna... Hvala Vam od srca!!!

NATALIJA RANĐELOVIĆ STOJANOVIĆ

Fenomenalno! Divan ambijent, ljubazne i profesionalne devojke...

MAJA ĐORĐEVIĆ

Hvala za današnji tretman i apsolutno sve pohvale za rad i posebno sa osoblje. Vidimo se opet u februaru...

ANKA ANA GAČIĆ

Prvi put se upoznajem sa tematikom epilacije. Imala sam slobodu da okrenem vaš broj, Jelena se javila. Sve pohvale jer i ono što sama nisam znala da treba da pitam devojka je u prijatnom razgovoru sama objasnila. Hvala joj na tome puno! Jelena je neko ko me je postakao da ovo konačno rešim. Hvala na profesionalnosti. Rado ću svoje iskustvo preneti meni bitnim ljudima.

IVANA RISTOVIĆ TODOROVSKI

Prelep salon, osoblje fantastično, posebna pohvala za Anu koja je zaista fantastičan kozmetičar, brzo i odlično radi, otvorena je za konsultacije, a uz njene savete rezultati su odmah vidljivi! Zaista mogu da kažem da je Ana od sada zadužena za negu mog lica i tela! Veliki pozdrav!

ŽELJKA ĆIRIĆ JAKOVLJEVIĆ

Beautiful! Stunning! Udobnost, ambijent i divno osoblje što samo uživo može da se doživi i dočara! Love it!

MARIJA VIKIĆ

Lepo i ugodno okruženje. Preporučujem svima. Sviđa mi se.

MARINA SMRKIĆ ĐURAŠOVIĆ
  • |
Pronađite nas na mapi 

PLAZA BEAUTY CENTER 00-24